De mens kan niet zonder slaap. Voldoende nachtrust maakt ons fit, helder van geest en vrolijk(er). Vorig jaar werden in Nederland 33,7 miljoen hotelovernachtingen geboekt. Het slaapcomfort van goede hotelbedden is dus niet onbemerkt gebleven. En laten we wel zijn, van slaperige ogen en hangende gezichten aan de ontbijttafel wordt geen enkele hotelier vrolijk.
Wat moet u als hotelondernemer doen, behalve een gemeend 'welterusten' uitspreken? Zorg dat u kennis van zaken heeft; weet wat er met het menselijk lichaam gebeurt wanneer het diep in de slaapstand raakt. We zullen een aantal belangrijke 'weetjes' opsommen, zodat het 'schaapjes tellen' achterwege kan blijven.
Drie essentiële elementen
In samenwerking met wetenschappers van de universiteiten van Nijmegen en Delft voert beddenfabrikant Auping regelmatig onderzoek uit naar slapen. Deze onderzoeken benadrukken het belang van drie elementen voor een goede nachtrust, te weten ventilatie, ondersteuning en drukverlaging. In 2010 publiceerde het beddenbedrijf het onderzoeksrapport ‘Het nut van slapen - Achtergrondinformatie, slaaponderzoek en slaaptips van Koninklijke Auping bv’. De belangrijkste bevindingen worden hieronder besproken.
Vochtregulering
Voordat we in slaap vallen, moet het lichaam afkoelen. Een omgevingstemperatuur van 14°C tot 20°C is het meest geschikt voor de ruimte waarin wordt geslapen. De verwarming op de hotelkamer kan dus gerust standaard uit staan. Het lichaam koelt af door vocht te verdampen, onder meer door transpiratie. Per nacht verliest een mens op die manier tot 350 cc vocht. Dat is bijna 2,5 liter per week en 120 liter per jaar. Het vocht wordt voornamelijk opgevangen door de matras en de lakens. Goede ventilatie van de hotelkamer en het hotelbed zorgen ervoor dat dit vocht op een natuurlijke manier kan verdampen. Daarnaast is een goede matras opgebouwd uit vochtregulerende materialen. De zogeheten niet-symmetrische matras is hier een voorbeeld van. De bovenkant van deze matras zorgt ervoor dat het vocht optimaal wordt opgenomen en geïsoleerd, waarna de onderkant van de matras het vocht weer afgeeft. Aan de onderkant van deze matrassen wordt vaak vilt gebruikt, vanwege de uitstekende ventilerende eigenschappen van het materiaal. Bovendien is het een voordeel dat een niet-symmetrische matras nooit hoeft te worden omgedraaid.
Het geheim van een goede bodem
Naast een goede matras is het type bedbodem belangrijk voor de ventilatie. Een spiraalbodem is voor 80% open. Dat is een belangrijk voordeel in vergelijking met een lattenbodem en een regulier gaatjesboard van een boxspring. Doordat een spiraalbodem zo open is, biedt deze zeer goede ventilatie. Dit is zowel bevorderlijk voor de frisheid en hygiëne, als voor de levensduur van de matras.
Het belang van goede ventilatie is niet bij iedereen bekend. Veel Nederlanders denken dat het zweten in bed wel meevalt, zo blijkt uit onderzoek van Auping onder 819 Nederlanders. Volgens bijna één op de vier (24%) verliest een mens jaarlijks minder dan tien liter vocht in zijn slaap.
Ontspannen spieren en gewrichten
Een belangrijk onderdeel van een goede nachtrust is het draaien tijdens de slaap. Dit stimuleert de bloedcirculatie, zorgt voor soepele gewrichten en laat de huid ademen. Als het draaien moeizaam gaat, dan verstoort dat de nachtrust. Een mens draait gemiddeld dertig keer per nacht, zo bleek uit recent onderzoek van professor Anton Coenen (verbonden aan Radboud Universiteit Nijmegen).
Matrassen die de juiste ondersteuning bieden, helpen bij het draaien tijdens de slaap. Ondersteuning van de natuurlijke lichaamshouding, door zonering in matras en kussen op de juiste hoogte, zorgt ervoor dat spieren en gewrichten ontspannen zijn. Hierdoor herstellen zij optimaal van de dag. Het is dus belangrijk dat een bed voldoende ondersteuning biedt.
Bij het liggen op een matras ontstaat druk op die plaatsen waar de matras het meest wordt belast. Het is voor het lichaam van belang dat deze druk niet te hoog wordt. Op plekken waar de huid de matras raakt kan de huid namelijk moeilijker ademen en nemen de cellen minder zuurstof op. Met een tintelend gevoel vertelt het lichaam ons dat het tijd is om een andere houding aan te nemen. Tijdens de slaap gebeurt dat onbewust.
Voor een goede nachtrust is een gelijkmatige drukverdeling belangrijk. Hoe groter het oppervlak van het lichaam dat door de matras ondersteund wordt, hoe gelijkmatiger de druk is verdeeld. Het is dus goed als het lichaam gedeeltelijk in het matras wegzakt, maar als het matras te veel omsluit, belet dit het lichaam om gemakkelijk te draaien.
Bij het verlagen van de druk op het lichaam is niet alleen de matras, maar ook de bedbodem bepalend. De bedbodem is letterlijk en figuurlijk de basis van een goede nachtrust. Een spiraalbodem veert onbelast altijd terug in de originele positie. Bovendien biedt een spiraalbodem bij een hogere belasting ook meer tegendruk, waardoor het lichaam goed wordt ondersteund.
Regelbare druk
De Auping spiraalbodem heeft meer dan 10.000 drukpunten, die zorgen dat de lichaamsdruk de gehele nacht gelijkmatig wordt verdeeld. Daarnaast zorgt de puntelasticiteit van de matras en de spiraalbodem ervoor dat het lichaam maximaal wordt gedragen, wat de druk die optreedt tot een minimum beperkt. Met de ‘comfortslides’ kan de veerkracht van de spiraalbodem bovendien worden aangepast aan de persoonlijke voorkeur. Uw gasten moet wel even verteld worden waar deze zich bevinden en hoe het systeem werkt.
Het lease-bed
De aanschaf van nieuwe hotelbedden en alle toebehoren kan aardig in de papieren lopen. Blycolin, ‘linnenmanagementbedrijf’ voor de hotellerie, kwam onlangs met een innovatief concept waarin bedden niet worden gekocht, maar gehuurd. Eazzzybed is de naam van dit concept. Door deze beddenformule kunnen hoteliers de kwaliteitsuitstraling van de kamers aanzienlijk verhogen en bovendien hun gasten een vijfsterren slaapcomfort bieden, zo beweert Blycolin. Zonder dat het veel tijd en energie kost. En zonder dat er grote investeringen hoeven te worden gepleegd die de liquiditeit onder druk zouden kunnen zetten. Het concept is vooralsnog uniek in Europa en sluit aan bij Blycolins streven om de klanten een totaalconcept aan te bieden.
Het oog wil ook wat
Hoteliers kiezen uit een boxspring met daarop een matras en eventueel nog een topdekmatras. Het meest luxe bed binnen dit concept - de top onder de boxsprings - is de Royal boxspring met de Maestro matras en de Topdek. Compleet met het linnen uit de huiscollectie van Blycolin of uit de Embrace range. Het hotelbed kan helemaal compleet worden gemaakt met de huur van kussens, een dekbed en een molton.
Of de stijl van het hotel nou klassiek of modern is, het Eazzzybed is in meerdere uitvoeringen en stoffen leverbaar, passend bij de uitstraling en het gewenste comfort. De stoffen en uitvoeringen voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en zijn volledig gericht op intensief gebruik. De stoffen zijn vervaardigd van Trevira CS en/of meubelstof.
De voordelen van het systeem zijn onder meer dat er verschillende boxspring combinaties mogelijk zijn (Classic en Royal), waarmee hoteliers de uitstraling en de totaalbeleving van hun kamers aanzienlijk kunnen verhogen.
De bedden zijn voorbereid op de toekomst: vlamdovende en brandvertragende materialen, gepatenteerde seizoensaanduiding in de tijk (onderdeken), hoge poten en poten met wiel en rem en boxspringbedden met een hoge instap. Bij de ontwikkeling van het concept is rekening gehouden met het optimaliseren van zowel de ARBO-condities van het hotelpersoneel en het gebruik en de levensduur van het matras en de boxspring zelf.
Overtrek wisselen in een handomdraai
Van de Wouw Hotelkamerinrichting B.V. komt met een innovatie voor de hotel- en zorgsector: de Tipi-2. Met dit eenvoudige hulpstuk kan uw personeel ‘in een handomdraai’ beddengoed verwisselen. Het verschonen van dekbedovertrekken is één van de zwaardere klussen tijdens het schoonmaken van een hotelkamer. Het lijdt vaak tot klachten in rug, schouders en nek. Met de Tipi-2 wordt het lichaam niet belast en kan deze klus met rechte rug worden uitgevoerd. Niet voor niks ondersteunt Tipi-2 artikel 3 van de Arbowet.
Wat spoken die gasten ’s nachts toch uit?
Voor veel hotelgasten is de televisie het belangrijkste middel tegen slapeloze nachten. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek naar de slaapgewoontes van ruim duizend reizigers in hotels, uitgevoerd door boekingssite hotels.com. Meer dan de helft van de ondervraagde hotelgasten kijkt televisie om de slaap te kunnen vatten, terwijl ruim een derde een boek leest. Een kleine 15 procent grijpt naar de minibar voor een alcoholische versnapering; nog eens 15 procent 'bedrijft de liefde'.
Ergernissen
Een oncomfortabel bed is de grootste ergernis van hotelgasten (58 procent), gevolgd door lawaai van buiten het hotel (45 procent) en overlast veroorzaakt door het personeel en/of andere gasten (37 procent). Reizigers hechten veel waarde aan de kwaliteit van de hotelbedden. Een te harde of te zachte matras is de meest gehoorde kritiek. Ook 'vieze' lakens en een tekort aan kussens leidt bij een groot deel van de ondervraagden tot slapeloze nachten.
Liefdesnacht
Spaanse reizigers zijn het meest actief op seksueel gebied tijdens een hotelverblijf. Ruim 60 procent van de Spanjaarden zegt het hotelbed te gebruiken om seks te hebben. Ook bij Denen (60 procent) en Zweden en Noren (48 procent) mondt een hotelovernachting relatief vaak uit in een vurige liefdesnacht. Bij Nederlanders is dat minder vaak het geval (39 procent).
Noren de grootste naaktslapers
Het merendeel van de ondervraagden slaapt tijdens een zakenreis niet minder goed dan tijdens een vakantie. Meer dan de helft van de hotelgasten slaapt in een pyjama. Een kwart draagt alleen ondergoed en bijna 20 procent duikt bloot onder de wol. Met ruim 30 procent slapen de Noren het vaakst in hun nakie; bij Nederlanders ligt dit percentage - slechts 12 procent - veel lager.
HM302011