Vier jaar geleden voerde Golden Tulip Hotels International een ecologische ontbijthoek in, als onderdeel van het ontbijtbuffet. De ‘ecohoek’ bevat vandaag-de-dag een aantal broodsoorten, melk, yoghurt, karnemelk, kruidenthee en bramenjam. Hospitality Management nam een kijkje in de ontbijtzaal van Golden Tulip Barbizon/Tulip Inn Maastricht.
‘We denken steeds ecologischer, ook met het gescheiden inzamelen van afval bijvoorbeeld,’ vertelt Bert Smeets, hoofd ontbijt in Maastricht. ‘Het is een trend die ook door de zakenman wordt gevolgd. Die is een stuk gevoeliger geworden voor magerder gerechten en ecologische producten. Vijf procent van hen ontbijt uitsluitend ecologisch, de meesten nemen een mix. We verzorgen hier elke dag tussen de 100 en 500 ontbijtgangers.’
Chef-kok Maurice Granetia: ‘Ik was niet zo tevreden met het brood dat we centraal aangeleverd kregen. Het was veel te hard. Je kunt met echte ecologische ingrediënten ook een soepel brood bakken. Dat bewees een regionale bakker hier: Maurice Heutz uit Eys. Zijn broodsoorten zijn prima. We hebben polderbollen, mais-savannabrood, vruchtenbollen, maisbroden en roggebroden. Onze gasten kunnen de broden zelf snijden; de messen liggen erbij. Dat doen we om de ambachtelijke sfeer te verhogen.’
De gast betaalt voor het ontbijt - inclusief de ecohoek - bij Golden Tulip Barbizon Maastricht/Tulip Inn fl 29,75.
Schapen als grasmaaiers
Bert Smeets merkt aan het ontbijtverbruik wat voor mensen hij in huis heeft: ‘Zakenmensen maken meer gebruik van het ecologisch buffet; zij kennen de ecologische producten ook, zelfs de ecologische kruidenthee. Door de gasten die een weekendarragement geboekt hebben, wordt dit deel van het buffet nauwelijks aangeraakt, hoewel er dan per gast veel royaler wordt ontbeten.’
De restaurantkaart van Golden Tulip Barbizon Maastricht bevat ook gerechten op ecologische grondslag. Met Geuldal-lam bijvoorbeeld. De schapen grazen in opdracht van Staatsbosbeheer, stichting het Limburgs Landschap en de Watermaatschappijen, op ecologisch verantwoorde wijze. Koeien voldoen niet in het Geuldal: zij urineren te veel en tasten daardoor de mergelbodem aan. De schapen winnen het ook van de grasmaaiers, die immers voortdurend vastlopen in het grillige heuvelland.
De dieren grazen op ecologisch beheerde gronden: kalk-graslandhellingen waarop al lange tijd geen kunstmest meer is gestrooid. Daarnaast krijgen de dieren, ook als ze op stal zijn, puur natuurlijke voeding. Schaapsherder Ger Lardenois: ‘Ik ben wellicht de enige herder in Zuid-Limburg met ecologisch gecertificeerde schapen. En er is belangstelling genoeg voor.’
Chef-kok Maurice Granetia: ‘Het is iets extra’s, iets waar mensen bewust voor kiezen. Je kunt het vergelijken met Angus Aberdeen en Limousin. Dat zijn ook vleessoorten die een bijzondere faam hebben bij de liefhebbers.'
HM302000