Vijf tips om food waste te verminderen in jouw hotel

Auteur: Redactie
Branded Content 25 mei 2022
Vijf tips om food waste te verminderen in jouw hotel

Buffetten vol heerlijke broodjes, taartjes en verse salades belanden dagelijks in de afvalcontainer. Zonde! Van het werk van de chef, de milieu-impact en de kosten. Want voedselverspilling is vaak een ongeziene kostenpost in hotelketens waar nog veel te behalen valt.

De slimme food waste monitor van Orbisk helpt je je food waste in beeld te brengen. Op basis van jouw persoonlijke data kun je vervolgens gerichte aanpassingen doen in je processen. In dit artikel delen we graag 5 snelle tips om food waste in hotels te verminderen.

1. Heroverweeg je buffet

In veel hotels zijn de buffetten de grootste boosdoener als het gaat om food waste. In een gemiddeld hotel wordt al snel 30 tot 50 procent van het buffet niet opgegeten. Het is dus niet gek dat steeds meer hotels hier kritisch naar gaan kijken. Zo bleek bij een groot hotel met veel ontbijt gasten dat het bedrag aan buffet waste hoger te liggen dan het inzetten van een live cooking chef. Hiermee werd niet alleen minder voedsel verspild, ook de klanttevredenheid steeg. Een andere manier om de waste van je buffet te verminderen is door goed af te stemmen wat er op welk moment moet worden bijgevuld. Wellicht is het niet nodig om alle gerechten bij te blijven vullen, maar zijn bepaalde ingrediënten al voldoende.

2. Speel in op je type gasten

Het type gast dat in je hotel verblijft, bepaalt in sterke mate hoeveel er wordt gegeten. Goede chefs zijn gewend om hierop in te spelen. Toch is het steeds lastiger om klanten in hokjes te plaatsen en is een inschatting maken soms lastig. Vrouwen die veel minder eten en mannen die vooral vlees willen, dat is lang niet altijd meer het geval. En met alle extra voorkeuren t.a.v. dieet, allergie en smaak, is het helemaal steeds lastiger om de behoeften van klanten goed in te schatten. Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak dus een duidelijke intakelijst waarop alle specifieke wensen kunnen worden ingevuld. Ook helpt het om regelmatig evaluaties in te plannen met het team. Wat ging er goed en wat kon beter?

3. Maak een productieschema

Veel chefs werken op gevoel. Vaak werkt dat goed, maar met steeds minder ervaren mensen in de keuken, niet altijd even efficiënt. Daarom zien we dat steeds meer keukens ervoor kiezen te werken met productieschema’s. Hierin staat omschreven welke gerechten, met welke ingrediënten en op welke momenten moeten worden bereid. Deze schema’s zijn scherp afgestemd op moment van de week en dag en op type gast.

4. Maak een food waste plan

Een sterk productieschema heeft niet alleen een plan voor de productie, maar ook voor food waste. Wat doe je met het brood wat overblijft van het ontbijt? Leg vast dat deze prima te gebruiken zijn voor de tosti’s tijdens de lunch. Lukt dat niet? Bedenk dan van tevoren al hoe je deze producten het best kunt bewaren. We zien dat hotels die op deze manier werken hun food waste sterk kunnen terugdringen.

5. Pas je inkoop aan

De grootste winst is natuurlijk te behalen in het optimaliseren van je inkoop. Een beter inzicht in wat je wekelijks te veel inkoopt is de eerste stap. Welke ingrediënten gooi je wanneer weg? Op basis daarvan kun je ervoor kiezen leveringstijden en hoeveelheden aan te passen. Op die manier bespaar je niet alleen food waste, maar ook geld. Zo blijkt uit cijfers dat een gemiddeld hotel jaarlijks voor €100.000 te veel voedsel inkoopt. Natuurlijk blijft het exact inschatten van je inkoop hoeveelheden ingewikkeld, maar alleen al met een verbetering van 10% is veel winst te behalen.

Het terugdringen van de food waste is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Met bovenstaande tips kun je morgen al beginnen. Echter begint het altijd met beter inzicht in je huidige food waste. Dat kan natuurlijk met dervingslijsten of invoersystemen. Als je dat nog niet deed, is dat een goede eerste stap. Een hulpmiddel hierbij is de Orbisk food waste monitor die je automatisch inzicht geeft in wat je weggooit. Met een handig dashboard waarop je al je data kunt inzien, krijg jij gemakkelijk grip op je food waste. Benieuwd naar of Orbisk iets voor jou is? Neem eens een kijkje op de website: www.orbisk.nl

Overig nieuws