Maar liefst 4 procent van de mensen die vanuit Nederland per vliegtuig met vakantie gaan, vergeet op de dag van vertrek zijn ID (meestal het paspoort). Dit heeft soms verstrekkende gevolgen. Bijna 1 op de 10 mensen vergeet de zorgpas. Er wordt nog wel meer niet meegenomen, zo blijkt uit een representatief onderzoek van Vliegtickets.nl onder de Nederlandse consument.
Dit percentage is afgezet tegen het meest recente, beschikbare cijfer over het aantal vakantiegangers in de zomer van 2015 en de aanname van minstens evenveel reizigers in 2016, gezien de stijgende ontwikkeling van het vliegtoerisme. Dan zien we dat ook dit jaar ruim 347.000 mensen alleen al in de zomer bij aankomst op het vliegveld geen ID bij zich hadden.
De marechaussee verwacht dat het aantal verstrekte noodpaspoorten over 2016 zich richting de 10.000 zal ontwikkelen. Zo’n document wordt verstrekt als een paspoort is vergeten, maar ook als de geldigheidsduur na vertrek niet voldoende lang is of als die is verlopen.
Trends in vergeten
Naast de 1 op 25 mensen die zijn ID vergeet, laat 1 op de 10 zijn zorgpas thuis liggen. Niet handig of verstandig als je in het buitenland met een ongeval of ziekte te maken krijgt. Of als je medicijnen nodig hebt.
Zaken die worden vergeten, maar nog wel kunnen worden aangeschaft op vliegveld of vakantiebestemming zijn een EHBO-kit (21 procent), een internationale (stroom)adapter (20 procent) en snacks voor onderweg (12 procent).
Verder gaven de deelnemers aan het onderzoek aan dat zij niet goed nadenken over extra kleding in de handbagage (voor als de koffer niet aankomt, 23 procent), genoeg ruimte in de bagage om souvenirs mee terug te nemen (21 procent) en het wegen van de bagage (om extra kosten te voorkomen, 11 procent).