De Wereldbank heeft onlangs een rapport gepresenteerd waaruit blijkt dat wereldwijd gezien de voedselprijzen het afgelopen half jaar zijn gedaald. Toch liggen de prijzen nog altijd dicht bij het historische
hoogtepunt. Betere weersomstandigheden en afgenomen voedselvraag zijn hier oorzaken van.
*Productie van brandstof*
De voedselprijzen zijn negen procent lager nadat in augustus vorig jaar een historische piek werd bereikt. De lagere prijzen komen door de afgenomen vraag naar voedingsmiddelen die voor productie van brandstof gebruikt kunnen worden. Betere weersomstandigheden in diverse regioÂs in het buitenland spelen hierbij een rol.
*Goedkoop*
Door hogere prijzen kiezen consumenten eerder voor goedkoop, minder voedzaam eten. De Wereldbank waarschuwt hiervoor. Onderzoekers wijzen op de gevaren van ondervoeding en op een hogere kans op overgewicht. Wereldbank-onderzoeker Otaviano Canuto laat weten dat mensen in ontwikkelingslanden vaak kiezen voor goedkoop voedsel dat rijk is aan calorieën. Ook zegt hij dat ongezond voedsel meestal goedkoper is dan gezond eten.
~Maud Vissers~
Voedselprijzen dalen, prijzen blijven hoog
1 april 2013