Sinds de komst van de Wet werk en zekerheid is een additionele billijke vergoeding, naast de wettelijke transitievergoeding, alleen
verschuldigd wanneer de werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld ten aanzien van de werknemer.
~Foto: Lianne Hoortje (links) en Merièm Bouiga~
In de hoogte van de billijke vergoeding komt de ernstige verwijtbaarheid van de werkgever tot uitdrukking. De gevolgen van het ontslag voor de werknemer zijn hiervoor in beginsel irrelevant, daar is de transitievergoeding immers voor. De rechter zal de hoogte van de billijke vergoeding per situatie moeten vaststellen. Gelet op de aard van deze vergoeding, past het niet om hiervoor vaste criteria te hanteren.
De billijke vergoeding is in de jurisprudentie nog niet uitgekristalliseerd. In de tot nu toe verschenen uitspraken is zeker nog geen eenduidige lijn zichtbaar. Onlangs heeft de kantonrechter in Almelo een werknemer één van de hoogste billijke vergoedingen tot nu toe toegekend. De werknemer in kwestie werd van de één op de andere dag door zijn werkgever op non-actief gesteld, omdat zijn collegaâs kritiek zouden hebben geuit op zijn functioneren. Nadat de kortgeding rechter oordeelde dat de werknemer in de gelegenheid moest worden gesteld om zijn werkzaamheden te hervatten, verzocht de werkgever de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst.
De werknemer heeft op zijn beurt om een billijke vergoeding wegens ernstig verwijtbaar handelen door de werkgever verzocht. Naar het oordeel van de kantonrechter heeft de werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld. De werknemer is als donderslag bij heldere hemel op non-actief gesteld naar aanleiding van een enkel incident. De werkgever heeft bovendien jarenlang nooit kritiek geuit op het functioneren van de werknemer. Ook heeft hij de werknemer niet in de gelegenheid gesteld zich behoorlijk te verweren.
De kantonrechter benadrukt dat niet te snel mag worden aangenomen dat van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten sprake is. Is die hobbel dan eenmaal genomen, dan moet daar volgens de rechter een substantiële vergoeding tegenover staan. Om die reden krijgt de werknemer, naast de transitievergoeding ter hoogte van ⬠75.000 een billijke vergoeding ter hoogte van ⬠80.000 (15 maandsalarissen) toegekend.
Merièm Bouiga en Lianne Hoorntje
Advocatenkantoor BOEKEL
Wat is een billijke vergoeding?
12 mei 2016