Bijna 12% meer werknemers binnen de hotellerie

Auteur: Redactie
12 december 1999
Bijna 12% meer werknemers binnen de hotellerie

Van alle hotels in Nederland heeft 65% personeel in dienst. Het aantal hotelwerknemers is in 1998 met bijna 12% toegenomen. Van alle werknemers in de sector werkte 21% een jaar eerder nog in een ander horecabedrijf. En hotelwerknemers hebben in het algemeen een arbeidsovereenkomst voor meer uren dan hun collega’s in andere horecasectoren. Dat zijn enkele conclusies uit het recent verschenen arbeidsmarktonderzoek van het bedrijfschap Horeca en Catering. Hospitality Management zet voor u enkele wetenswaardigheden op een rij.

In 1998 werkten 59.000 mensen in de hotelsector. In vergelijking met een jaar eerder, is dit een toename van bijna 12%. In de totale horeca is het aantal werknemers toegenomen met 7%. Van alle werknemers in de hotels heeft 62% een dienstverband voor onbepaalde tijd. Het aantal mannen en vrouwen houdt elkaar keurig in evenwicht: zij nemen beide de helft van de hotelwerkgelegenheid voor hun rekening. In de totale horeca hebben de vrouwen met 52% een lichte voorsprong.

Doorstroom

Van alle hotels heeft 65% personeel in dienst. Dit komt overeen met het percentage dat voor alle horecabedrijven geldt. Het gemiddeld aantal werknemers per hotel ligt met 29,8 echter wel beduidend hoger dan het gemiddelde van een horecabedrijf (9,8). In de hotelsector nam het gemiddeld aantal werknemers met 9% toe, voor de totale horeca steeg het met 4%. De hotelsector maakt wat aantal bedrijven betreft 7% uit van de totale horecasector, maar hij is wel goed voor 22% van de werkgelegenheid in de bedrijfstak.

Van alle werknemers in de hotelsector werkte 21% een jaar daarvoor nog bij een ander horecabedrijf. De doorstroom in de totale horeca bedroeg 19%. Van de hotelwerknemers is 18% in 1998 nieuw de bedrijfstak binnengekomen; de totale horeca kende een instroom van 22%. Van alle werknemers die in 1997 in een hotel werkten, werkte 11% een jaar later niet meer in de branche. Voor de totale horeca is dat 16%.

Ongeveer één op de drie hotelwerknemers werkt in de bediening. Bijna een kwart werkt in de huishouding en algemene dienst.

Hotelwerknemers naar afdeling (%)
Keuken (excl. afwas)                                                15
Bediening                                                                 32
Receptie                                                                   11
Huishouding, algemene dienst                                   24
Overig                                                                      18

 

Hotels besteden beduidend minder uit dan andere horecabedrijven. Alleen de schoonmaak besteden zij vaker uit. De beveiliging en de administratie doen hotels voornamelijk zelf; dit in tegenstelling tot andere horecabedrijven.

Uitbesteding bedrijfsfuncties (%)
Functie                                         Hotelsector                             Horeca totaal
Schoonmaak                                40                                           29
Beveiliging                                   20                                           33
Administratie                               55                                           69

 

De arbeidsduur van de werknemers in de hotelsector is in het algemeen langer dan die van hun collega’s in de andere sectoren. Meer dan 60% van de hotelbanen zijn voltijdbanen, in de andere sectoren ligt dit tussen de 30 en 40%.

Werknemers naar arbeidsduur (%)
Arbeidsduur                                 Hotelsector                             Horeca totaal
Geen vast aantal uren                 9                                             18
Minder dan 12 uur                        8                                             18
12 t/m 37 uur                                21                                           24
38 uur of meer                              61                                           41

Werknemers in de hotelsector hebben in het algemeen meer ervaring dan hun collega’s in de andere sectoren. Meer dan de helft van de hotelwerknemers is langer dan vier jaar werkzaam in de bedrijfs­tak. Van alle horecawerknemers is dat maar 47%.

Werknemers naar jaren ervaring in bedrijfstak (%)
Ervaring                                       Hotelsector                             Horeca totaal
Korter dan 1 jaar                          18                                           22
1 tot 4 jaar                                    29                                           31
4 jaar of langer                             53                                           47

HM30JAAR HM301999

Overig nieuws