De Chinese hotelgroep Rosewood Hotels & Resorts® opent het eerste pand in Nederland en het elfde pand in Europa als laatste demonstratie van wereldwijde expansie, dat publiceerden we gisteren al. Maar wie zit er nu eigenlijk achter Rosewood, de Chinese hotelgroep, bekend van zeer luxueuze hotels wereldwijd? En hoe is de transactie destijds tot stand gekomen?
Het bewuste pand is het voormailige Amsterdamse Paleis van Justitie. Al in 2015 kwam het vastgoed in handen van CTF Amsterdam BV (een investeringsvehikel van de familie Cheng, die ook eigenaar is van Rosewood en het vergaarde fortuin te danken heeft aan een groot aantal juwelierszaken. Aan het hoofd van de familie staat miljardair Yu-tung Cheng, die een geschat vermogen van 12,6 miljard dollar bezit).
Originele koper niet onomstreden
De originele kopers - M7 Development van vastgoedondernemer Louis Meijer, de persoon die niet geheel onomstreden was, mede omdat hij een schikking van 400.000 euro betaalde om verdere vervolging te voorkomen in de zaak rond VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers - verkochten het vastgoed binnen enkele maanden door aan CTF voor precies het door hen betaalde bedrag van 61,3 miljoen euro. Dit omdat door de gemeente niet bijzonder positief werd gereageerd op hun hotelontwikkelingsplannen op deze locatie, alhoewel ze aangaven dat dit niets met de schikkingszaak van Meijer te maken zou hebben. Alhoewel het pand dus sinds 2015 in Chinese handen is, is het vergunningentraject nu pas afgerond, na jaren gevuld met bezwaarprocedures.
Rosewood belooft de absolute top van de Amsterdamse hotellerie te onttronen en heeft in Piet Boon een lokale ontwerper gevonden, die er een 'echt Amsterdams' hotel van gaat maken. Rosewood Amsterdam is het elfde Rosewood hotel in Europa en de eerste in Nederland.
Bijzondere locatie
Uit het persbericht van Rosewood wordt duidelijk dat dit pand, en deze locatie, wel heel bijzonder is: 'Het hotel is ideaal gelegen in de buurt van veel van de mooiste bezienswaardigheden van Amsterdam, zoals het museumdistrict, het chique winkelgebied aan de P.C. Hoofstraat en de hippe wijk De Pijp. Door de centrale ligging en het passende ontwerp, dat zorgvuldig is ontworpen om een uitnodigende en gemoedelijke sfeer te bieden, is het pand klaar om te dienen als een ongeëvenaarde ontmoetingsplaats voor zowel de bezoekende gasten als de lokale gemeenschap.'
'Oorspronkelijk gebouwd in 1665 en later uitgebreid in 1836 door de Nederlandse architect Jan de Greef, was het Paleis van Justitie meer dan 175 jaar lang het belangrijkste gerechtsgebouw van Amsterdam en een van de mooiste voorbeelden van de klassieke, multiculturele stijl van de Greef, beïnvloed door zijn reizen naar Parijs en Rome.'
In nauwe samenwerking met het Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) en De Stad Amsterdam om het rijke erfgoed en het wezenlijke karakter van dit iconische gebouw te behouden, is het in Nederland gevestigde architectenbureau Kentie & Partners geselecteerd om de ontwikkeling van het pand tot een ultra-luxueus hotel in goede banen te leiden. De Nederlandse ontwerper Piet Boon, van de Amsterdamse Studio Piet Boon, staat aan het hoofd van de inrichting van het pand.
'Boon staat bekend om zijn vermogen om een evenwicht te vinden tussen functionaliteit, esthetiek en individualiteit. Hij zal de originele elementen van het pand en de kenmerkende Nederlandse identiteit eren en tegelijkertijd een eigentijds gevoel voor stijl integreren dat het energieke en opwindende Amsterdam van vandaag de dag vastlegt.'
De Amsterdamse Studio Concrete is aangesteld om het hoofdrestaurant van het hotel te ontwerpen, dat een fris en levendig interieur zal worden in het hart van het gebouw, geflankeerd door twee binnenplaatsen met buitenzitjes. Het Londense interieurontwerpbureau Sagrada, onder leiding van David D'Almada, is aangesteld om een intieme bar in rijke kleuren en high-end afwerking te ontwerpen, met een prachtig uitzicht op de gracht.
134 kamers
Rosewood Amsterdam biedt 134 kamers en suites met een spectaculair uitzicht over de twee aangrenzende grachten, rustige binnenhoven en iconische daken van herenhuizen. De voorzieningen omvatten drie restaurants, waaronder een Indiaas restaurant, en bars; Sense, A Rosewood Spa met ayurvedische behandelingen; een ultramodern wellness- en fitnesscentrum; en een binnenzwembad. Daarnaast zullen meerdere evenementruimten en vergaderzalen, waaronder een balzaal van 3000 vierkante meter, geavanceerde audio- en visuele diensten en natuurlijk daglicht bieden.
Decoratieve details in de openbare ruimten van het hotel zullen een eerbetoon zijn aan de kenmerkende geest van zowel het gebouw als de stad, terwijl er een selectie van gedifferentieerde, maar uniforme ruimten wordt gecreëerd door middel van subtiele, zij het impactvolle middelen, zoals contrasterende kleurenschema's die de ene omgeving naadloos van de andere scheiden. Met name de lobby lounge zal voorzien zijn van een bibliotheek versierd met prachtige juridische boeken die verdubbelen als kunstwerken, foto's en artefacten, evenals comfortabele en stijlvolle zitplaatsen, om een verleidelijke enclave te creëren die de bezoekers zal uitnodigen om te blijven hangen en te luieren. De bibliotheek zal ook onderdak bieden aan een Indian Business Club die zakendoen en netwerken op hoog niveau zal stimuleren in een exclusieve omgeving.
Alle openbare ruimtes zullen uitkijken over de drie afzonderlijke, binnenhuisarchitectonische binnenplaatsen van het gebouw, die door de gerenommeerde landschapsarchitect Piet Oudoff zijn bedacht. Internationaal bekend om zijn werk aan de High Line en The Battery, beide gevierde attracties in New York City, zal Piet Oudoff zijn bijzondere expertise gebruiken om het pand kunstzinnig te lakken met weelderige tuinen en gemeenschappelijke ruimtes in de open lucht.
Sonia Cheng
"Door het ontwerp, de inrichting en de service weerspiegelen de panden van Rosewood wereldwijd hun omgeving en de zielen van de bestemmingen, en Rosewood Amsterdam zal niet anders zijn", zegt Sonia Cheng, chief executive officer van Rosewood Hotel Group in een verklaring via de eigen kanalen. "Met een uniek karakter en een unieke cultuur is Amsterdam een passende locatie om Rosewood's leidende A Sense of Place filosofie te brengen. We kijken ernaar uit om de charme van de stad te combineren met een modern gevoel voor stijl om te voldoen aan de nieuwste normen van luxe gastvrijheid en deze te overtreffen".
Als laatste demonstratie van de doordachte groeistrategie van Rosewood Hotels & Resorts sluit Rosewood Amsterdam zich aan bij drie bestaande Europese panden: Hôtel de Crillon, A Rosewood Hotel, Rosewood London en Rosewood Castiglion del Bosco. Aanvullende Europese locaties met Rosewood ontwikkelingen in de pijplijn zijn onder andere Edinburgh, Londen, Madrid, München, Porto Cervo, Wenen en Venetië.
Blijf je graag op de hoogte?
Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.