Zakenreizigers uit Benelux gaan het vaakst naar Londen

Auteur: Roy Spijker
Toerisme 25 juli 2017
Zakenreizigers uit Benelux gaan het vaakst naar Londen


Londen is nog steeds de meest bezochte Europese stad voor zakenreizigers uit de Benelux, terwijl de VS de meest populaire bestemming is voor intercontinentale zakenreizen. In België stijgt het aantal zakenreizen naar Tokio met 2,3% na de introductie van directe vluchten vanuit Brussel. Nederlandse zakenreizigers verliezen belangstelling voor de Antillen. Spanje en Griekenland winnen aan populariteit bij de Luxemburgse zakenreizigers. Dit is een kleine greep uit de resultaten die BCD Travel, een van de grootste zakenreisorganisaties ter wereld, publiceert in zijn ‘Cities & Trends Report Benelux’.

In juni publiceerde BCD Travel al een Europees rapport, gebaseerd op het aantal geboekte tickets in de acht grote zakenreismarkten in Europa: Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Nederland: Tot ziens Curaçao
Er verandert veel in de Nederlandse top vijf van Europese steden voor zakenreizigers. Londen en München zijn nog steeds de meest bezochte Europese zakenreisbestemmingen. Frankfurt groeit met 8% en stijgt naar de derde plaats, terwijl Milaan en Kopenhagen, die beide met bijna 15% groeien, Stockholm en Berlijn vervangen. Op intercontinentaal niveau zijn er minder verschillen: Curaçao zakt naar de vijfde positie, waardoor Dubai op de derde plaats komt, na New York en Singapore.

De zes meest populaire Europese landen blijven identiek: het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk en Zwitserland. Zweden, in 2015 nog op de zevende plaats, trekt minder Nederlandse zakenreizigers aan, waardoor het nu buiten de top tien valt. “Het bruto binnenlands product en importvolume van Zweden zijn in 2016 gedaald, waardoor ook het aantal geboekte vliegtickets naar Zweden met bijna 25% is gezakt”, verduidelijkt Diederik Banken, Vice President New Business & Client Retention EMEA. Denemarken (7) en Polen (8) groeien ten opzichte van 2015 met respectievelijk 14,7% en 21,5%. Oostenrijk (10) is een belangrijke nieuwkomer met een toename van het aantal geboekte vliegtickts van bijna 30%.

Top 10 Europese bestemmingen voor zakenreizigers uit Nederland

India klimt in de intercontinentale ranglijst naar de derde plaats met een groei van 8,6%. Singapore (+4,7%) stijgt van de vijfde plaats in 2015 naar de vierde plaats in 2016. “Egypte glijdt uit de top tien vanwege de instabiliteit in het land. Die leidt tot een daling van 37% in vergelijking met 2015. Indonesië neemt de tiende positie over”, zegt Diederik Banken.

België: Daling van 10% voor de Verenigde Arabische Emiraten
De enige verandering in de top vijf Europese steden voor Belgische zakenreizigers is dat Wenen (+ 15,8%) München op de vijfde plaats vervangt. Boven aan de ranglijst staan – in volgorde – Londen, Madrid, Milaan en Genève. De intercontinentale top drie blijft ook hetzelfde: New York, Dubai en Singapore behouden hun posities. Washington stijgt van de vijfde positie naar de vierde positie. Dankzij een groei van 2,3% neemt Tokio de vijfde plaats over van Cairo in de intercontinentale ranking. “De nieuwe rechtstreekse verbinding sinds eind 2015 van Brussel naar Tokio heeft gezorgd voor een toename in geboekte vluchten vanuit België”, verklaart Jean-François De Mol, Senior Director Inside Sales en Client Retention EMEA.

Duitsland blijft het meest populaire land voor zakenreizigers uit België. Italië stijgt met ongeveer 13% en vervangt het Verenigd Koninkrijk op de tweede plaats. Het Verenigd Koninkrijk en Spanje zijn derde en vierde, terwijl Frankrijk en Zwitserland de vijfde en de zesde plaats met elkaar wisselen. Oostenrijk en Denemarken ruilen de achtste en negende plaats. Polen blijft nummer zeven. “Opmerkelijk is de binnenkomt van Portugal op de tiende positie na een groei in één jaar tijd met 35%. Dat toont aan dat het land zich aan het herstellen is nadat het zo hard werd geraakt door de economische crisis”, zegt De Mol.

Top 10 Europese bestemmingen voor zakenreizigers uit België
De Verenigde Staten blijven op de eerste plaats van intercontinentale bestemmingen. De Verenigde Arabische Emiraten dalen met 10% en geven in 2016 hun tweede plaats af aan China. India, Singapore, Japan, Marokko, Canada, Nigeria en Brazilië maken de top tien compleet. Canada komt nieuw binnen op de achtste plaats na een stijging met bijna 17%.

Overig nieuws