Kamp jij met personeelstekort? Stijgende kosten? Marges die onder druk staan? In veel horecazaken schuilt de oplossing vooral in het anders inrichten van de mise-en-place. Met onderstaande tips bespaar je tijd én geld.
Besteed handelingen uit
Is het nodig dat je elke handeling in eigen keuken uitvoert of valt je tijd effectiever in te delen? Groenten kun je immer gesneden inkopen en je kunt ook kiezen voor voorbewerkt vlees. Als je een product minstens zo goed kunt inkopen als wanneer je eigen koks het maken en de prijs-kwaliteitsverhouding klopt, is uitbesteden het overwegen waard. Dan bespaar je tijd en geld in de keuken, vertrouw je op constante kwaliteit en kunnen je koks zich volledig richten op handelingen waarmee je je kunt onderscheiden.
Kies deels voor langer houdbaar
Overweeg om gebruik te maken van kwalitatieve gemaksproducten met langere houdbaarheidsdatum. Denk aan diepgevroren soepen en sauzen. Hiermee bespaar je tijd in de mise-en-place – het werk is immers al gedaan. Bijkomend voordeel is dat je flexibel kunt op- en afschalen bij onverwachte drukte, zonder verspilling.
Plan mise-en-place slim in
Je kunt elke dag vijf uur bezig zijn met de mise-en-place; voor én tussen lunch of diner in. Maar je kunt beter meer focus aanbrengen, waardoor je keukenteam een stuk sneller én efficiënter werkt. Wijs bijvoorbeeld één of enkele koks aan die zich twee dagen per week tussen 9.00 en 17.00 uur alleen op de mise-en-place richten. Voorbereidende werkzaamheden die wél dagelijks moeten worden opgepakt, kun je zo kort mogelijk voor het servies oppakken.
Plan inkoop en levering slim
Hoe eerder je bestelt, hoe kleiner de kans op manco’s en groter de kans dat je de levering op tijd ontvangt. Plan in overleg met je leverancier het ideale levermoment voor jouw bestelling. Dit is bij voorkeur een rustig moment – bijvoorbeeld ’s ochtend vroeg – en zo kort mogelijk voor de mise-en-place. Zo stoort het niet de andere kook- en voorbereidingswerkzaamheden en kunnen je koks volgens planning aan de slag.
Item inkoop af op capaciteit
Tot slot: koop nooit meer in dan je koks in de mise-en-place kunnen verwerken. Op maat inkopen en minder weggooien is immers de basis van efficiënt werken.
Profiteer van een totaaloplossing
Kun jij wel hulp in de keuken gebruiken om meer marge te pakken in minder tijd? Richt je mise-en-place effectiever in met de slimme componenten van Slimme Keuken. Deze totaaloplossing helpt horecaondernemers om tijd en kosten te besparen zonder kwaliteit in te leveren.
Slimme Keuken:
40% minder arbeidsuren in de keuken
Continue kwaliteit
Ruimte voor je eigen signatuur
Minder derving en waste
Minimaal 65% marge per gerecht
Meer weten of een proefsessie plannen? Klik dan hier