Zuid-Hollands hotelvastgoed voert Nederlandse ranglijst aan

Auteur: Bastiaan Driessen en Joran Stiekema
Ondernemen 4 juni 2024
Zuid-Hollands hotelvastgoed voert Nederlandse ranglijst aan

Invast Hotels heeft in 2024 het jaarlijkse hotelvastgoedonderzoek gedaan. Hierbij worden alle hotelvastgoedtransacties geanalyseerd die bij het kadaster geregistreerd staan. Ook zijn alle bekende vennootschapstransacties onderzocht. In dit onderzoek zijn de transacties van 2023 verzameld, geanalyseerd en gepubliceerd.

Het jaar 2023 was een recordjaar voor Nederlandse hotels. In 2023 verbleven 49,7 miljoen gasten in Nederlandse accommodaties. Het aantal buitenlandse gasten nam sterk toe met 25 procent tot 20,4 miljoen gasten, hiermee is het weer terug op het niveau van voor de coronapandemie. Het aandeel binnenlands verblijfstoerisme piekte tussen 2021 en 2023 door de globale reisbeperkingen. Van de verschillende accommodatietypes ontvingen hotels de meeste gasten, namelijk 32,6 miljoen.

Het totale transactievolume in 2023 is met 570.320.748 euro 4 procent hoger dan in 2022, toen het 546.228.875 was. De gemiddelde prijs per kamer was in 2023 149.408 euro, 28 procent hoger dan in 2022.

De stijging van het totale transactievolume duidt op een gezonde hotelsector. In tijden van groei binnen de hotelsector, met een sterke bezettingsgraad, hogere gemiddelde kamerprijzen en een stijgende vraag naar kamers, willen hoteliers vaak hun eigendommen tegen de hoogste prijs verkopen. Deze hoog conjuncturele periodes bieden eigenaren de mogelijkheid om te profiteren van de gunstige omstandigheden, zoals hoge winstgevendheid en de toenemende waarde van het vastgoed.

De jaarlijkse update van het hotelvastgoed is gebaseerd op de hotel-database van Invast Hotels, waarin inmiddels meer dan Nederlandse 2.000 hotels zijn opgenomen (alle hotels met meer dan 25 kamers en in stedelijke gebieden). Naast de kadastrale verkooptransacties van het vastgoed is de lijst aangevuld met vennootschappelijke transacties die niet geregistreerd worden bij het kadaster. Bij deze laatste transacties worden de aandelen in een vennootschap overgedragen. Deze informatie is niet publiekelijk beschikbaar. Daarmee is deze transactiedatabase de betrouwbaarste bron van hoteltransacties in Nederland.


Het totale transactievolume begint weer toe te nemen. In 2022 was het totale transactievolume 546 miljoen euro, dit is met 4 procent gestegen naar 570 miljoen euro in 2023. Wel zijn afgelopen jaar minder kamers verkocht namelijk 3.820 vergeleken met de 4.672 in 2022.

Onderstaande tabel geeft het transactievolume weer, verdeeld per sterrenklasse voor het jaar 2023.

 

Groeiende hotelindustrie

In 2023 bloeide en groeide de hotelsector wereldwijd. Dit was mogelijk door een combinatie van economisch herstel, groeiend toerisme en opgeheven restricties voor reizen en overnachtingen. De uitgebreide vaccinatieprogramma's in grote delen van de wereld hebben het vertrouwen van reizigers vergroot, om weer te gaan reizen en hotelovernachtingen te boeken. De stijgende vraag naar overnachtingen, zowel voor business als voor leisure, leidde tot een sterke groei van bezettingsgraden, kamerprijzen en gemiddelde opbrengsten per kamer.

Een opkomende trend is de omschakeling naar duurzaam werken in de hotelsector, met een toenemend aantal hotels dat werkt aan milieuvriendelijke initiatieven, zoals energiebesparende maatregelen, afvalvermindering en het gebruik van biologisch afbreekbare materialen.

Technologische innovaties speelden ook een cruciale rol in de groei van de sector, met de opkomst van slimme hotelkamers, digitale boekingssystemen en gepersonaliseerde gastervaringen met AI via mobiele hotel-apps.

Daarnaast zorgde de opkomst van nieuwe reistrends, zoals bleisure (het combineren van zakenreizen met vrijetijdsactiviteiten), wellness-toerisme en de vraag naar authentieke, lokale ervaringen, voor een verdere diversificatie van het bestaande hotelaanbod en een verhoogde concurrentie tussen hotelketens.

Al deze factoren samen hebben geleid tot een aanzienlijke groei van de hotelindustrie in 2023, waarbij veel hotels konden groeien, rendement halen op hun investeringen en hun vastgoed konden verkopen.


Opmerkelijk is dat Zuid-Holland het hoogste transactievolume had en niet Noord-Holland. Voorgaande jaren had Noord-Holland het hoogste transactievolume, waarbij de meeste transacties in Amsterdam plaatsvonden. Groningen had in 2023 geen hotelvastgoed transacties. 

Transactie spreidingskaart

Onderstaand figuur is een kaart met de spreiding van alle verkochte hotels in Nederland gevisualiseerd. In 2023 hebben 66 hoteltransacties plaatsgevonden, waarbij het hotelvastgoed of de exploitatie is verkocht. Dit zijn er 49 minder dan in 2022, toen 115 hotels werden verkocht.

Top 5 hoteltransacties

In 2023 vonden de grootste hoteltransacties plaats in de grootste steden, waarbij de waarde van de transacties groter was in vergelijking met voorgaande jaren, wat past bij sterke prestatiecijfers. De hoogst verkochte hotels zitten allemaal in het vier of vijf sterren-klassement. De prijzen per kamer laten zien hoe de marktwaarde van hotels afgelopen jaar sterk is gestegen.

Vooruitblik op 2024

Na een veelbelovend herstel in 2023 na de economische malaise van de COVID-19-pandemie, wordt 2024 gezien als een jaar van verdere groei en stabilisatie voor de hotelindustrie. De sector blijft profiteren van de toegenomen reiszucht met een toenemende vraag naar hotelovernachtingen. Hier zijn enkele aspecten die de vooruitzichten voor de hotelindustrie in 2024 bepalen:

Voortzetting van herstel: de horeca, inclusief de hotelindustrie, blijft profiteren van het herstel dat in gang is gezet in de voorgaande jaren. Naarmate de economieën wereldwijd verder herstellen van de impact van de pandemie, zal de vraag naar reizen en hospitality-diensten verder toenemen.

Toename van buitenlands toerisme: het buitenlands toerisme blijft waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in 2024. Nederland trekt toeristen aan vanwege ons culturele erfgoed, internationale georiënteerde cultuur, evenementen en festivals.

Duurzaamheid en technologie: hotels blijven naar verwachting investeren in duurzaamheidsinitiatieven en technologische vooruitgang om de gastervaring te verbeteren en operationele efficiëntie te vergroten. Dit kan variëren van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen tot de integratie van AI en geavanceerde systemen voor gastinteractie.

Flexibiliteit in zakelijke reizen: hoewel thuiswerken en digitale conferenties blijvende aspecten van werk zijn, nemen zakelijke reizen naar verwachting toe naarmate bedrijven weer meer face-to-face interacties stimuleren. Hotels kunnen hierop inspelen door flexibele arrangementen aan te bieden die tegemoetkomen aan de behoeften van zowel zakenreizigers als vrijetijdsreizigers.

Uitdagingen in internationaal toerisme: hoewel de verwachtingen over het algemeen positief zijn, kunnen internationale bezoekersaantallen worden beïnvloed door factoren zoals gestegen energieprijzen, inflatie en internationale conflicten. Hotels moeten strategieën ontwikkelen om deze uitdagingen het hoofd te bieden, mogelijk door zich meer te richten op lokale en regionale markten.

Al met al zijn de vooruitzichten voor de hotelindustrie in 2024 overwegend positief, met kansen voor groei en innovatie. Het blijft echter belangrijk voor hotels om zich aan te passen aan veranderende trends en omstandigheden om succesvol te blijven in een erg dynamische markt.

Meer lezen over hotelvastgoed? Klik hier.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws