Universiteiten laten massaal de mogelijkheid van ‘cum laude’ slagen vallen. Het geeft te veel stress voor de tere studentenzieltjes van tegenwoordig. Met name geneeskundestudenten hebben de bibbers van het predicaat. De VU Amsterdam schafte het als eerste af en nu zijn er al acht die volgen. Dat belooft wat: de arts is net klaar met de opleiding tot traumachirurg met een paar zesjes. De patiënt die na een ernstig ongeluk is binnengebracht, moet een kort moment geduld hebben. De chirurg moet namelijk eerst zen-oefeningen uitvoeren, anders ervaart hij of zij te veel stress en begint de scalpel te trillen. Dan maar gelijk dood.
"Het gaat straks om de verhalen, niet om de medailles", zegt chef de mission Olympische Spelen Pieter van den Hoogenband in gesprek met de NOS. Harry Lavreijsen komt straks thuis met een spannend verhaal dat hij olympisch kampioen keirin had kunnen worden. Hij wordt vierde net als bij het WK in Glasgow, maar daar gáát het natuurlijk niet om; hij heeft het verhaal dat hij hàd kunnen winnen.
Leven we nu steeds meer in een – plat gezegd – slappe zakken cultuur? Of ben ik gewoon een boomer die de wereld totaal niet meer begrijpt? Of misschien een beetje van allebei? Millennials worden door andere generaties steevast in hokjes geduwd van lui, ongeduldig, egoïstisch en niet stressbestendig. Maar volgens een onderzoek van Harvard Business Review hebben millennials op de werkvloer dezelfde wensen en dromen als werknemers van andere leeftijden. Een helder doel voor ogen, wereldverbetering, leven met passie en financiële zekerheid genieten, zijn doelen die iedereen nastreeft. Op het gebied van werkethiek lijken millennials geen afwijkende wensen te hebben. Het is een lang bestaand patroon dat mensen doorgaans wat meer neigen naar narcisme wanneer ze jong zijn, maar naarmate ze ouder worden, vervaagt die neiging meestal.
De kennelijk legendarische basketbalcoach Phil Jackson (hij won het NBA zes keer met de Chicago Bulls en vijf keer met de Lakers) heeft lang geleden besloten om niet meer te spreken over ‘winnen’ maar over ‘de beste prestatie leveren’. Maar daar bedoelde hij ondertussen wel precies hetzelfde mee. Komt zo’n speler naar de coach: “Mooie bal, hè? Oké het was ernaast, maar wel mooi toch?” Reken maar dat zo’n gast direct naar huis kon. Bijna iedereen zit tegenwoordig ‘tegen een burn-out aan’ of heeft ‘m al, want ‘stress’. Bij de borrel wordt dan begripvol geknikt. Gebeurt bij geen enkele andere kwaal. Teveel stress is voor niemand goed, maar laten we beseffen dat stress ook een positieve kant heeft en nodig is voor topprestaties!
Meer Hoogendoorn?
Meer lezen van Ewout Hoogendoorn? Al zijn columns zijn hier verzameld.
Blijf op de hoogte!
Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.