De Gault&Millau gids 2024 werd maandag in Utrecht gepresenteerd. Maar liefst 842 restaurants prijken dit jaar op de lijst, waarvan 82 restaurants zijn gestegen.
Onderstaand overzicht is een samenstelling van de stijgers op de lijst met 16 punten of meer. Al deze etablissements hebben een half punt meer gekregen vergeleken met vorig jaar. De hoogst genoteerde stijger van dit jaar is Restaurant 212 in Amsterdam, met 18,5 punten. "Het is duidelijk dat dit restaurant zich blijft ontwikkelen. De verfijnde gerechten en voelbare passie spatten van de borden af", aldus de restaurantgids.
Hieronder een overzicht van de stijgers met 16+ punten:
212, Amsterdam 18,5 (+0,5)
Vinkeles, Amsterdam 17,5 (+0,5)
Kasteel Heemstede, Houten 17,5 (+0,5)
De Nieuwe Winkel, Nijmegen 17 (+0,5)
Wiesen, Eindhoven 16,5 (+0,5)
Codium, Goes 16,5 (+0,5)
Vigor, Vught 16,5 (+0,5)
De Bloemenbeek, De Lutte 16 (+0,5)
Orangerie de Pol, Doetinchem 16 (+0,5)
Damianz, Roermond 16 (+0,5)
Tres, Rotterdam 16 (+0,5)
De top
Uiteraard werd ook 'gewoon' de stand van de gids bekendgemaakt. In dit overzicht vind je de ranglijst vanaf 18 punten, op een schaal tot 20 punten. Restaurant 212 is de enige stijger van onderstaande lijst.
De Librije, Zwolle (19,5 punten)
Ciel Bleu, Amsterdam (19 punten)
Tribeca, Heeze (19 punten)
212, Amsterdam (18,5 punten)
Spectrum, Amsterdam (18,5 punten)
Brut 172, Reijmerstok (18,5 punten)
Vermeer, Amsterdam (18 punten)
De Lindenhof, Giethoorn (18 punten)
't Nonnetje, Harderwijk (18 punten)
De Lindehof, Nuenen (18 punten)
De Groene Lantaarn, Staphorst (18 punten)
De hoogste nieuwe binnenkomers
Van de 842 restaurants die op de Gault&Millau-lijst prijken, zijn er 72 nieuw op de lijst verschenen. Dit jaar is Inter Scaldes in Kruiningen de hoogste nieuwe binnenkomer, met 16,5 punten. Een oude bekende naam, die opnieuw is beoordeeld vanwege de overname door Jeroen en Sanne Achtien en Pillows Hotels. Odille in het Brabantse St. Oedenrode verdient volgens de gids een speciale vermelding. Het restaurant scoort net niet genoeg punten voor de gedrukte gids (met 15 punten), maar is wél de op één na hoogste nieuwe naam in de lijst. "In 2023 opende het de deuren en sindsdien is het restaurant bezig met een succesvolle opmars", laat Gault&Millau weten. In de gedrukte gids zijn 72 restaurants opgenomen die een score hebben van 16 punten of meer.
Onderstaande restaurants zijn de hoogste nieuwe binnenkomers vanaf 14 punten:
Inter Scaldes, Kruiningen (16,5 punten)
Odille, St. Oedenrode (15 punten)
Até, Amsterdam (14,5 punten)
Showw, Amsterdam (14,5 punten)
The Church, Arnhem (14,5 punten)
Lutum, Wijk bij Duurstede (14,5 punten)
Affect, Zwolle (14,5 punten)
Fuku Ramen, Amsterdam (14 punten)
Hof aan Zee, Koudekerke (14 punten)
De 18 Gault&Millau awardwinnaars 2024
Onder het toeziend oog van de top van de Nederlandse restaurantwereld werden 18 winnaars van de Gault&Millau awards op het podium bekroond, in categorieën als ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Gastheer van het Jaar’.
Emile van der Staak is een chef met een missie en een chef die groter is dan zijn restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Hij mocht de belangrijke award voor ‘Chef van het Jaar’ in ontvangst nemen. Hij gebruikt zijn keuken graag als een activistisch statement, kookt volledig plantaardig en vaart helemaal zijn eigen koers. ‘Jonge Chef van het Jaar’ is Wouter Kik, de talentvolle topchef die zijn droom waarmaakte en mede eigenaar is van restaurant Codium in Goes. ‘Sommelier van het Jaar’ is dit keer Job Seuren. Deze bevlogen wijnkenner bezorgt bij Zoldering in Amsterdam gasten een unieke wijnbeleving en raakt in zijn columns niet uitgepraat over wijnen. ‘Ontdekking van het Jaar’ is restaurant Holsterhof in Posterholt. Een plek in Noord-Limburg die lange tijd onder de radar bleef, maar het verdient om in het zonnetje te worden gezet. De uitstekende gerechten hebben veel diepgang en aan het roer staan twee gepassioneerde jonge ondernemers.
De winaars van de Gault&Millau Awards 2024 op een rij:
Chef van het Jaar - Emile van der Staak - De Nieuwe Winkel, Nijmegen
Jonge Chef van het Jaar - Wouter Kik - Codium, Goes
Gastheer van het Jaar - Marco Westra - Hemel & Aarde, Utrecht
Sommelier van het Jaar - Job Seuren - Zoldering, Amsterdam
Wijnkaart van het Jaar - Vineum, Rotterdam
Prijs-plezier van het Jaar - Café de Klepel, Amsterdam
Terras van het Jaar - De Bloemenbeek, de Lutte
Ambachtsman van het Jaar - Michel van der Kroft - ’t Nonnetje, Harderwijk
Aziatisch restaurant van het Jaar - Morikawa, Den Haag
Groenterestaurant van het Jaar - Flore, Amsterdam
Bistronoom van het Jaar - Troef, Amsterdam
Ontdekking van het Jaar - Holsterhof, Posterholt
Cocktailbar van het Jaar - The Rumah, Rotterdam
Hoogste Nieuwkomer van het Jaar - Inter Scaldes, Kruiningen
Lifetime Achievement Award - Noël Vanwittenbergh - Ciel Bleu, Okura Amsterdam
Dessert van het Jaar - Rodrigo Silva - ARCA, Amsterdam
New Chef On The Block - Nino Willems - Salty Seafood Bar, Zwolle
Best Dutch Chef Abroad - Marco Prins - The Chef’s Table at the Brooklyn Fare, New York
Over Gault&Millau Nederland
Gault&Millau Nederland is de licentiehouder van de van oorsprong Franse Restaurantgids die een historie heeft sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20. Ook reikt Gault&Millau jaarlijks verschillende prijzen uit, zoals de 'Chef van het Jaar', 'Sommelier van het Jaar', Terras van het Jaar' en ‘Bistronoom van het Jaar'. Gault&Millau Nederland is 100 procent onafhankelijk in zowel de beoordelingen als het genereren van inkomsten. Zo worden de beoordelingen altijd door anonieme inspecteurs gedaan, die zich niet bekendmaken en altijd zelf de rekening betalen. Alle inkomsten worden gegenereerd door middel van partnerships met toeleveranciers en entreegelden voor evenementen.
Blijf op de hoogte!
Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis nieuwsbrief en blijf op de hoogte.