Eigen hotelmerken moeten ambitieuze plannen Saudi-Arabië waarmaken

Auteur: Robin Bruggeman
Internationaal HM+ 1 april 2025
Eigen hotelmerken moeten ambitieuze plannen Saudi-Arabië waarmaken

Saudi-Arabië is al geruime tijd actief met het diversifiëren van zijn economie, om zo de afhankelijkheid van olie-inkomsten te verkleinen. Toerisme is een belangrijke pijler onder de toekomstplannen van het land en hotels vormen hier weer een essentieel onderdeel van. Om deze groei kracht bij te zetten werd in december hotelmanagementbedrijf Adeera opgericht, met als doel eigen hotelmerken te ontwikkelen en de Saudische hotellerie zo een boost te geven.

Waar omringende landen als Jordanië, vanwege de rijke culturele erfenis, of steden als Dubai, als toppunt van luxe, al decennialang een populaire toeristische bestemming vormen, beperkte de instroom in Saudi-Arabië zich tot relatief kort geleden voornamelijk tot religieus toerisme. De hadj, Islamitische bedevaart, naar Mekka vormt daarvan het hoogtepunt, met in het afgelopen decennium (de coronajaren uitgezonderd) rond de twee miljoen of meer bezoekers per jaar. Om al deze pelgrims te kunnen huisvesten, werden in de afgelopen jaren dan ook in hoog tempo een aantal megahotels gerealiseerd. Uitschieters wat betreft het aantal kamers zijn het Al Kiswah Towers Hotel Makkah (5.578 kamers) en het Abraj Al-Bait (6.000 kamers).

In 2016 werd door de overheid het Saudi Vision 2030-programma gelanceerd met het idee om het land op economisch, sociaal en cultureel gebied te diversifiëren. Architect achter dit plan is kroonprins en premier Mohammed bin Salman, zoon van de 89-jarige koning Salman. Via staatsinvesteringsfonds Public Investment Fund (PIF) wordt via een breed scala aan investeringen getracht om de Saudische economie minder afhankelijk te maken van olie-inkomsten, in de afgelopen jaren verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het BBP en 75 procent van de belastinginkomsten. Zo heeft het PIF minderheidsaandelen in staatsoliemaatschappij Saudi Aramco en (internationale) bedrijven als Uber, Boeing, Meta, Nintendo en vliegveld Heathrow in Londen. Een aantal jaar geleden werd ook de Engelse voetbalclub Newcastle United toegevoegd aan de portefeuille van het PIF.

Toerisme als belangrijke pijler

Voor Saudi Vision 2030 wordt niet alleen ingezet op investeringen in het bedrijfsleven. Een belangrijk doel is om tegen het einde van dit decennium 150 miljoen bezoekers op jaarbasis naar het land te trekken, waarbij de toeristische sector goed moet zijn voor 10 procent van het BBP. Hier wordt op verschillende manieren aan gewerkt. Naast grote investeringen in toeristisch aantrekkelijke gebieden en het daarbij behorende vastgoed, wordt ook wet- en regelgeving versoepeld. In 2019 werd een visasysteem voor (niet-religieuze) toeristen geïntroduceerd. Dit maakt het voor bezoekers uit 49 landen mogelijk om, tegen een tarief van 80 dollar, 90 dagen in Saudi-Arabië te verblijven. Een halfjaar geleden volgde de bekendmaking dat vergunningskosten voor hotels worden geschrapt in een poging om meer (buitenlandse) investeringen in de hotellerie aan te trekken.

De grote investeringen die horen bij Saudi Vision 2030 worden niet enkel gedaan in bekende steden als Riyadh, Jeddah en Mekka. Saudi-Arabië kiest er bewust voor om aandacht te besteden aan andere regio’s, waaronder een aantal tot voor kort minder ontwikkelde gebieden aan de Rode Zeekust, om zo ook andere delen van het land aantrekkelijk te maken voor toeristen. Het in 2017 aangekondigde Red Sea Project is een van deze megaprojecten. Hier moeten, in een gebied met 200 kilometer kustlijn en een archipel van meer dan 90 eilanden, tegen 2030 onder meer 50 hotels met 8.000 kamers en meer dan 1.000 woningen in hoog tempo gerealiseerd zijn.

Een project op een nog grotere schaal vormt Neon, net als het Red Sea Project gelegen in de noordwestelijke provincie Tabuk. Hier investeert het PIF 500 miljard dollar in onder meer een drijvend industrieel complex, logistieke knooppunten en het ambitieuze The Line. Deze ‘lineaire smart city’ moet één doorlopend glazen gebouw van 170 kilometer lang, 500 meter hoog en 200 meter breed worden. In de lineaire stad komen onder meer woningen, winkels en hotels, waarbij de inwoners alle voorzieningen die zij wensen binnen vijf minuten lopen moeten kunnen bereiken. Naast The Line maakt ook Trojena onderdeel uit van Neom. Dit wordt, volgens de in 2022 bekendgemaakte plannen, het eerste grote buitenskigebied op het Arabisch schiereiland. Ennismore, dat in een joint venture met Accor een aantal lifestylehotelmerken exploiteert, is een van de partners van dit project. Sindalah, een resortcomplex met drie luxehotels, en Leyja, met een op ecotoerisme gerichte insteek, zijn eveneens geplande toeristische trekpleisters in het gebied.

Adeera

Om deze ambitieuze toerismeplannen te kunnen verwezenlijken, maakte het PIF eind vorig jaar bekend zelf een hotelmanagementbedrijf op te richten. Adeera ontwikkelt volgens de plannen in de komende jaren een aantal eigen hotelmerken, uiteenlopend van mid-scale tot het luxesegment. In tegenstelling tot veel van de meer Westers georiënteerde hotels die de afgelopen jaren in het land zijn geopend, is de Saudische gastvrijheidscultuur de richtlijn voor de merken van Adeera. Daarnaast moet het bedrijf ook opleidingen en trainingen opzetten om ervoor te zorgen dat er voldoende Saudische hospitalityprofessionals zijn om de nieuwe hotelmerken vorm te geven.

“De lancering van Adeera komt op een doorslaggevend moment, waarop Saudi-Arabië bezig is met het uitbreiden van zijn hospitalitysector en het toeristisch aanbod”, liet Khalid Johar, medeverantwoordelijk voor de binnenlandse onroerend goed-portefeuille van het PIF, optekenen bij de bekendmaking. “Het bedrijf krijgt de kans om bij te dragen aan de groei van de sector door de introductie van nieuwe hotelmerken, op een moment dat het land zich ontwikkelt tot een belangrijke toeristische bestemming. Adeera’s unieke focus op de Saudische cultuur en tradities onderscheidt het bedrijf hierbij van de concurrentie.”

Voor het PIF vormt Adeera overigens niet de eerste stap op het gebied van hotelontwikkeling en -exploitatie. Het fonds deed eerder al investeringen in onder meer de Boutique Group, dat zich specialiseert in het ontwikkelen van historische paleizen tot boutiquehotels, agro-toerismebedrijf Dan en toerisme-investeringsmaatschappij Asfar. In december 2023 verkreeg het PIF ook een belang van 49 procent in de Britse hotelgroep Rocco Forte Hotels.

320.000 nieuwe kamers

Alle plannen op het gebied van de hotellerie moeten ertoe leiden dat het kameraanbod in het koninkrijk tegen 2030 met 320.000 kamers is uitgebreid naar een totaal van zo'n 470.000 kamers. De kosten die gepaard gaan met deze hoteluitbreidingen worden geraamd op een kleine 38 miljard euro. Deze investeringen werpen voorlopig hun vruchten af: cijfers over 2024 zijn nog niet geopenbaard, maar het Ministerie van Toerisme maakte vorig jaar bekend dat in 2023 106 miljoen toeristen Saudi-Arabië bezochten. Hiermee ligt het land op schema om tegen 2030 het doel van 150 miljoen bezoekers ruimschoots te halen.

Fotografie - Hyatt Hotels

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws