Legionellapreventie in de hotellerie: “Die wisseling maakt hotels anders dan andere locaties”

Auteur: robin bruggeman
Wet- en regelgeving HM+ 11 april 2025
Legionellapreventie in de hotellerie: “Die wisseling maakt hotels anders dan andere locaties”

Legionellapreventie is niet alleen een wettelijke verplichting, maar kan ook direct invloed hebben op de veiligheid van gasten en de reputatie van een hotel. Marcel Pel is projectleider bij Xigna en ziet een aantal factoren die legionellabeheersing in hotels kunnen compliceren.

Pel geeft aan dat hotels, als het gaat om legionellapreventie, een 'prioritaire status' hebben. Dit houdt in dat er een risicoanalyse gemaakt moet worden en een beheersplan moet worden opgesteld: "Een risicoanalyse is niets anders dan het in kaart brengen van mogelijke plekken in de drinkwaterinstallatie waar zich legionella kan vormen. Hier kunnen weer twee zaken uit voortvloeien: een technische maatregel, bijvoorbeeld het weghalen van een dood stuk leiding, of een beheersmaatregel. Dit houdt in dat ik, ondanks dat ik een goede installatie heb, nog wel beheer en onderhoud moet verrichten om te zorgen dat er geen nieuwe risico's ontstaan."

Twee factoren spelen een rol in de groei van een legionellabacterie: warmte en stilstaand water. Hier moet dan ook rekening mee worden gehouden bij alle protocollen die worden opgesteld rondom preventie: "Een legionellabacterie begint rond de 20 graden te groeien en de optimale temperatuur ligt tussen de 38 en de 40 graden, de temperatuur waarbij wij onder de douche stappen. Vanaf 50 graden wordt het juist weer te warm en rond de 60 graden gaat hij dood. Temperatuurbeheersing is daarom belangrijk: wanneer je ervoor zorgt dat het koude water onder de 20 graden blijft en het warme water boven de 60, is kans op legionellavorming gering", legt Pel uit. "Een andere factor in legionellavorming is biofilm, een soort aanslag die in leidingen kan ontstaan. Op het moment dat water stilstaat kunnen hier bacteriën op groeien, daarom is doorstroming en verversing van een leiding belangrijk."

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze white paper Hotel & Water. Download de hele white paper hier.

Knelpunten

Hotels zijn geen specifieke risicolocaties voor legionellavorming, maar Pel ziet wel een knelpunt: "De wisseling tussen leegstand en gebruik, daar zit wel een groot verschil in ten opzichte van andere locaties. Hotels hebben verder een wijd en vertakkend leidingnet, waar meerdere kamers op aangesloten zijn met soms bijvoorbeeld ook congreszalen of een pantry. Daarom moet er zorg gedragen worden voor voldoende doorstroming. In de wetgeving is opgenomen dat leidingen in een hotelkamer ieder geval wekelijks doorgespoeld moeten worden om een mate van verversing te creëren. Mocht het in de zomer heel warm worden op een kamer, waardoor de koudwaterleiding ook 26 graden wordt, dan zou er eigenlijk dagelijks gespoeld moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door housekeeping."

Pel komt in de hotellerie regelmatig praktische problemen tegen, zoals waterleidingen die, ondanks dat het op de bouwtekeningen anders stond aangegeven, toch over een vloerverwarming heen zijn gelegd: "Als ik tips mag geven op het moment dat er gerenoveerd of verbouwd wordt: laat meekijken zodat je die fouten er aan het begin uithaalt. Op het moment dat je het ziet tijdens de bouw kan je er nog iets mee. Wanneer het pas geconstateerd wordt wanneer het af is, heb je een grotere uitdaging en moet er soms gehakt of gebroken worden."

Ook andere zaken worden weleens over het hoofd gezien: “Wat we steeds meer tegenkomen zijn regendouches, met daaronder ook een handdouche. In de praktijk wordt vaak alleen de regendouche gebruikt en wat je dan ziet is dat er water in de handdouche en de slang blijft staan. Als zich daar legionella in vormt, krijg je problemen. Zorg er daarom voor dat de housekeeping niet alleen de regendouche openzet, maar ook de handdouche. Wat ik verder tegenwoordig veel in hotels zie, zijn whirlpools op de kamers. Daar is eveneens een risico aanwezig: wees er scherp op dat er volgens de fabrieksvoorschriften gewerkt wordt en er een goede desinfectie plaatsvindt. Dit geldt ook voor zwembaden en wellnessgedeeltes, waarbij voldaan moet worden aan de voorschriften in de Omgevingswet en het Besluit activiteiten leefomgeving, hoofdstuk 15 (BAL 15).”

Dit artikel maakt onderdeel uit van onze white paper Hotel & Water. Download de hele white paper hier.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws