“De NAVO-top is een katalysator voor waardecreatie op lange termijn”

Auteur: Silke Onink
Interview HM+ Economie 17 april 2025
“De NAVO-top is een katalysator voor waardecreatie op lange termijn” Pieter Scholten en Saskia Bruines

Op 24 en 25 juni is het World Forum in Den Haag dé bestemming voor de NAVO-top. Deze top brengt niet alleen logistieke uitdagingen en een veiligheidsoperatie met zich mee, maar heeft ook impact op de stad zelf. Hotels in en rond Den Haag spelen een belangrijke rol in de ontvangst van delegaties, personeel en media uit binnen- en buitenland. Samen met andere lokale organisaties werken zij nauw samen met de gemeente en veiligheidsdiensten om alles in goede banen te leiden.

Hospitality Management sprak eerder met een aantal hoteliers over dit onderwerp. In deel 2 komen voorzitter van MKB Den Haag, Pieter Scholten, en Saskia Bruines, wethouder Financiën, Cultuur en Economische ontwikkeling aan het woord.

Pieter Scholten, voorzitter MKB Den Haag

MKB Den Haag is de grootste belangenbehartiger voor het midden- en kleinbedrijf in Den Haag en één van de regionale afdelingen van MKB Nederland. De missie van de belangenorganisatie is om een gunstig en kansrijk ondernemersklimaat in de stad te creëren. "Dat realiseren we met een bestuur dat is samengesteld op basis van inhoud en portefeuilles. Bovendien zijn we stuk voor stuk ondernemers”, vertelt voorzitter Pieter Scholten. Hij is eigenaar van Easy2send, een landelijk opererend logistiek bedrijf gevestigd in Den Haag. Hij nam het voorzitterschap op zich vanuit de overtuiging dat daadwerkelijke verandering vraagt om persoonlijke betrokkenheid.

We openen het gesprek over de NAVO-top met de vraag hoe hij aankijkt tegen de organisatie van het congres. “Ik kijk er anders naar dan ondernemers in andere steden. Als je in Den Haag zit, profiteer je ervan. Zeker als je kijkt naar de horeca. De hotels zitten vol, maar de gasten moeten natuurlijk ook ergens eten. Daar ligt een mooie kans voor de horeca.”

Volgens Scholten komt er een delegatie van zo’n 15.000 mensen naar de stad: “Dat zorgt voor een directe boost voor de lokale horeca en toeristische sector. Gemiddeld geeft een toerist in Den Haag zo’n 82 euro per dag uit (exclusief overnachting, red.). Als we bezoekers tijdens de top weten te verleiden om later terug te komen voor een museumbezoek of avondje uit, dan vergroot je de economische impact op de langere termijn.” Hij verwijst naar een bekend voorbeeld van zo’n blijvende impact: “Tijdens de Nucleaire Top in 2014 bezocht Obama een pannenkoekenrestaurant. Daarna liep het daar storm. Zulke momenten blijven hangen en kunnen echt verschil maken voor lokale ondernemers.”

Toch erkent hij dat het niet voor iedereen positief uitpakt. “Ik begrijp dat ondernemers buiten Den Haag er anders naar kijken. Als je een evenement moet annuleren omdat alle agenten naar Den Haag zijn gestuurd dan voelt dat als verlies. En ook in Den Haag maken ondernemers zich zorgen over bereikbaarheid en afgesloten wegen. Maar eerlijk gezegd: je zit in de meest politieke stad van Nederland. Dit hoort er een beetje bij.”

MKB Den Haag is nauw betrokken bij de voorbereidingen van de NAVO-top. “We denken actief mee over de bereikbaarheid en kijken hoe we ondernemers in deze periode zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Voor ondernemers in Den Haag liggen er vooral kansen, maar ik begrijp goed dat er mensen zijn die het anders kunnen ervaren. De impact is dus niet voor iedereen gelijk: er zijn positieve én negatieve kanten.”

Saskia Bruines, wethouder Financiën, Cultuur en Economische ontwikkeling

Volgens wethouder Saskia Bruines is de NAVO-top een katalysator voor langetermijnwaardecreatie, met name voor de hotellerie en horeca. “De internationale reputatie van Den Haag trekt een breed scala aan bezoekers: van regeringsleiders tot toeristen en studenten. Grote evenementen zoals de NAVO-top zorgen voor directe én blijvende economische effecten”, aldus Bruines. “In Den Haag wordt elke dag gewerkt aan een betere, veilige en rechtvaardige wereld. Den Haag staat wereldwijd bekend als de stad van vrede en recht, met iconische instellingen als het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof. Dat is niet alleen een krachtig symbool, maar ook van grote waarde voor de lokale economie. De internationale reputatie zorgt voor meer bezoekers, meer werkgelegenheid én meer bedrijvigheid.”

Bruines stelt dat de top ook bijdraagt aan het internationale imago van de stad, zowel onder toeristen als in haar functie als congresstad. “De bijzondere status van onze stad trekt veel regeringsleiders, internationale organisaties, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, bedrijven, toeristen en studenten aan. Den Haag heeft een rijke geschiedenis als gaststad voor belangrijke evenementen, te beginnen met de Eerste Haagse Vredesconferentie in 1899, die haar rol als stad van vrede en recht versterkt. Den Haag heeft ervaring met grote internationale topbijeenkomsten. Zoals aangegeven in de brief Stand van Zaken Strategie Toerisme is de kwaliteit van de congresfaciliteiten een aandachtspunt de komende jaren.”

Diplomatie als economische motor

De NAVO-top biedt volgens Saskia Bruines diverse economische kansen aan Den Haag:

  • De deelnemers van de NAVO-top en pers zullen tijdens de NAVO-top in Den Haag verblijven, wat een economische impuls met zich meebrengt voor de hotels en horeca. Met een ‘Hope 2 see you again’ campagne worden zakelijk bezoekers uitgenodigd om Den Haag nog eens te bezoeken. Een kanttekening hierbij is dat Den Haag in de periode rond de top minder goed bereikbaar is, wat reguliere bezoekers kan afschrikken.
  • Er worden journalisten verwacht van over de hele wereld, waarvan een groot deel ook wordt rondgeleid door de stad. Onderdeel van dit persprogramma zijn verschillende perstours door de stad over thema’s die linken aan vrede en recht. Dit levert naar verwachting veel wereldwijde media-aandacht op voor Den Haag. Ook worden toeristische plekken onder de aandacht gebracht.
  • De wereldwijde media-aandacht voor Den Haag in aanloop, tijdens en na de NAVO-top kunnen een positief effect hebben op:
  1. de acquisitie van congressen, organisaties en bedrijven, omdat het Haagse ecosysteem rond vrede en recht en de ervaring met grote congressen aandacht krijgt;
  2. het toerisme, doordat ook toeristische plekken onder de aandacht worden gebracht. Een positief effect wordt dan voor de middellange termijn verwacht.

Samenwerking en communicatie met de hotelsector

De gemeente speelt geen formele rol in de reservering of verdeling van hotelkamers, maar onderhoudt wel nauw contact met de sector. “De organisatie van de NAVO-top heeft geleid tot een ruime vraag aan hotelbedden voor de regeringsleiders, hun delegaties en het ondersteunend personeel. Daarnaast hebben ook de eenheden van de politie en defensie behoefte aan hotelkamers. Zij hebben hiervoor zelf de Haagse hotellerie benaderd. In het gehele voorbereidingsproces zijn regelmatig bijeenkomsten georganiseerd waar onder meer hotelondernemers zijn geïnformeerd over de NAVO-top. Daarnaast zijn reguliere communicatiekanalen en het netwerk van uitvoeringsorganisatie The Hague & Partners gebruikt om hotelondernemers actief op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen. Dit blijven wij doen. De gemeente heeft zelf geen rol in het boekingsproces van de hotels.”

“Alle hotels die een delegatie huisvesten weten hiervan. Zij worden door het ministerie van Buitenlandse Zaken geïnformeerd over de veiligheids- en calamiteitenprotocollen. De gemeente Den Haag heeft hier zelf geen directe rol in maar informeert wel de partijen in de stad over de effecten van deze maatregelen.”

Kansen voor uitbreiding hotelcapaciteit

De piekvraag tijdens de top maakt duidelijk dat de hotelcapaciteit in Den Haag grenzen kent. Is er in Den Haag nog ruimte voor nieuwe hotels? Bruines geeft aan dat er weliswaar genoeg hoogwaardige hotels zijn, maar dat de vraag tijdens de top groter is dan het huidige aanbod. Daarom wordt er samengewerkt met omliggende gemeenten voor extra capaciteit.

“Begin april heeft de gemeenteraad een raadsvoorstel ontvangen voor de verruiming van de planvoorraadgrens van 1.000 naar 1.400 hotelkamers (exclusief short stay). Wanneer de gemeenteraad met het voorstel instemt komt er beperkt ruimte voor nieuwe hotels in de stad.”

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws