10 procent ROI in een hotel - feit of fabel?

Auteur: ewout hoogendoorn
Columns Ewout Hoogendoorn 23 augustus 2024
10 procent ROI in een hotel - feit of fabel?

Wat verdien je nou helemaal als hotelier? Volgens de mensen in de bubbel in Den Haag zijn dat schandalige bedragen en kan daar makkelijk een flinke smak belasting vanaf. Zij zien de ‘gemiddelde kamerprijs’, volgens het HOSTA rapport bijvoorbeeld 134 euro exclusief btw en logiesbelasting, voor het gemak als netto-inkomsten. Feit is natuurlijk dat er genoeg hoteliers zijn die met moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Evengoed zijn er die er behoorlijk aan verdienen.

Hoe komt dat? Doet de één iets fout en de ander iets bijzonder goed? Als altijd zijn er veel nuances aan te brengen op zo’n thema. Er spelen vier belangrijke parameters mee in deze discussie. Ten eerste: hoe makkelijk of moeilijk is de markt. Ik denk dat ik zelfs – als niet-hotelier – prima in staat ben om in centrum Amsterdam een driesterrenhotel, met 80 kamers op 80 procent bezetting en een gemiddelde kamerprijs van 115 euro, te laten draaien. Terwijl ik daar in bijvoorbeeld Appelscha met geen mogelijkheid aan zou komen. Het tweede element is de verhouding kamers versus F&B en overige opbrengsten. Hoe meer kamers hoe hoger het brutorendement. ‘Ze slapen je rijk en ze eten je arm’ is het motto van ouderwetse hoteliers. Maar dan komen de kosten, de derde en vierde parameter: personeel en vastgoed. Personeelskosten in de hand houden in een hotel is steeds meer een kunst op zich geworden, helemaal als je er F&B op nahoudt. Minimumloon omhoog en als ober in Amsterdam, maar ook elders wel, kun je om de drie maanden 100 euro meer salaris bedingen.

Toch zijn er genoeg voorbeelden waaruit blijkt dat dat ook serieus anders kan. Een duidelijk voorbeeld zijn Van der Valk hotels. Die zullen niet overal luxe hotels met enorme zaal- en restaurantcapaciteit uit de grond stampen als daar niets mee kan worden verdiend. Je moet het vak natuurlijk wel beheersen, dan komt er een goed rendement uit. En dan de kosten van het vastgoed. Een hotel van een eigenaar/exploitant heeft één ondernemer die risico loopt en geld moet verdienen. Een hotel dat is gehuurd heeft twee ondernemers die geld moeten verdienen: de exploitant en de vastgoedeigenaar. Een hotel in Amsterdam kan dus een hoge opbrengst hebben, maar heeft doorgaans ook hoge vastgoedkosten, in huur of rente. Hoewel er grote verschillen zichtbaar zijn, wijzen de feiten erop dat 10 procent rendement op F&B goed mogelijk is en het dubbele op de kamers, afhankelijk van de locatie. Maar voor sommigen lijkt dat een fabeltje.

Meer Ewout Hoogendoorn?

Meer lezen van Ewout Hoogendoorn? Al zijn columns zijn hier verzameld.

Blijf op de hoogte!

Twee keer per week het actuele en relevante hotelnieuws in uw mailbox? Registreer hier voor onze gratis digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws